Føroyskir fiskimenn uttanlands
 FRAMSÍÐA                         
 VIÐTØKUR FELAGSINS    
 UM FELAGIÐ                    
 ENDAMÁL FELAGSINS    
 NEVNDARLIMIR    
 TÍÐINDAYVIRLIT                
FELAGIÐ FØROYSKIR
FISKIMENN UTTANLANDS
Postboks 79 396
110 Tórshavn

Formaður:
Einar Martin Hammer
ehm@olivant.fo
Telefon: 28 67 02


Limagjaldið fyri 2020 er 400,- KR. fyri alt árið.

Limagjaldið skal flytast á konto: 9181 - 44 20 278.

LOGO


  31-07-2013

Morten Messerschmidt: Leve færingerne…!
En konflikt mellem EU og Færøerne er under opsejling.

Eller rettere: den er lige på kanten af at bryde ud i fuld lue. De gæve færinger mener, at en stigning i antallet af sild i deres territorialfarvande berettiger til en tilsvarende stigning i deres fangst. Sådan ser bureaukraterne i Bruxelles dog ikke på tingene.

I stedet beskylder EU-kommissionen færingerne for at opføre sig ensidigt og bryde det samlede loft for nordatlantiske sild. Hvem der vinder striden, er svært at sige. Men at dømme ud fra den danske regering, er der ingen tvivl – færingerne er syndige og må straffes!
Thornings eu-loyale ministre har for længst besluttet sig for at lade hånt om rigsfællesskabet og satse alt på, at EU belønner statsministeren med en toppost i Bruxelles. Den slags åbner jo for forfremmelser for alle. Og så må rigsfællesskab være rigsfællesskab.

Det er forstemmende. Danmark og Færøerne har i 1000 år hørt sammen som en enhed. Det er ikke to tilfældige folk, der tilfældigvis deler Monark. Nej, det er et sjæle- og folkefællesskab.

At Thornings regering mangler forståelse herfor, er desværre forudsigeligt. Se blot den måde, regeringen sjofler vort fællesskab med Grønland! Men at regeringen end ikke vil bistå vore brave, nordatlantiske brødre og søstre i en rent politisk sag om fiskekvoter, er forstemmende. Pinligt.

Og jeg stiller mig derfor 100 % på færingernes side. Hvor herligt og livsbekræftende at se dette rolige, modige folk tale Rom midt imod! Og imens overvejer EU sine sanktioner mod det lille folk i det vilde Atlanterhav. Mulighederne spænder fra et smalt forbud mod sild og makrel til en altomfattende embargo på alle færøske fisk. Ja, de vildeste rygter går endda på, at EU vil lukke sine – dvs. også danske – havne for færøske både.

På trods af sin næsten totale afhængighed af fiskeri, tager færingerne truslerne med ro. I stedet for at lade sig true til rette, har vort broderfolk (!) erklæret, at man jo så blot må finde kunder længere væk. Ak ja – eksporten til det recessions-ramte Europa falder alligevel år for år. Europa er nu det eneste kontinent på kloden, hvis økonomi er faldende.

Så måske færingerne under alle omstændigheder bør se sig omkring? I en normal verden kunne de kigge til København for at finde venner. Men under Thornings regering er intet normalt.

Thornings karriereambitioner i Bruxelles overstråler langt hensynet til færingerne. Heldigvis overstråler færingernes tusindårige stridssind, kampånd og mandsmod deres for tiden – og forhåbentligt kortvarigt – siddende statsminister i København.

Føroyskir fiskimenn uttanlands

Vitja okkum á Facebook
LOGO

LOGOTÍÐINDABRÆV

Niðanfyri ber til at tekna seg fyri hald av tíðindabrævi frá felagnum:

  


Ynskja tygum ikki longur at fáa tíðindabræv, so ber til at brúka knappin strika omanfyri.