Føroyskir fiskimenn uttanlands
 FRAMSÍÐA                         
 VIÐTØKUR FELAGSINS    
 UM FELAGIÐ                    
 ENDAMÁL FELAGSINS    
 NEVNDARLIMIR    
 TÍÐINDAYVIRLIT                
FELAGIÐ FØROYSKIR
FISKIMENN UTTANLANDS
Postboks 79 396
110 Tórshavn

Formaður:
Einar Martin Hammer
ehm@olivant.fo
Telefon: 28 67 02


Limagjaldið fyri 2020 er 400,- KR. fyri alt árið.

Limagjaldið skal flytast á konto: 9181 - 44 20 278.

LOGO


  21-07-2013

Greenpeace skrivar um makrelveiðuna
ES ein stórur syndari
Middelhavet er 88 pct. af de vurderede fiskebestande overfisket, og herhjemme i Kattegat er torsken en truet bestand. Evnen til at fange fisk, også kaldet kapaciten, i den europæiske flåde overskrider grænsen til, hvad der på nogen måde kan betragtes som bæredygtighed. Det er blot nogle få eksempler. Når EU udtrykker bekymring for bæredygtigheden og varsler barske sanktioner, så er det ikke en iver, man finder med samme intensitet internt i unionen.

Kríggj: Dávid og Goliat
Der raser en ”makrelkrig” mellem især EU og Færøerne, og det har sat Danmark i en penibel situation, der både skal vægte Rigsfællesskabet interesser og sit medlemskab af EU, som Færøerne ikke er en del af. Senest er Ministerrådet blevet enige om, at der skal sanktioner på banen. Det betyder reelt, at Danmark kan komme i en situation, hvor vi sanktionerer egne statsborgere. En historie, der, hvis uenigheden fortsætter, ender med mange tabere – makrellen, økosystemet og arbejdspladser.

I 2008 eksisterede der en international aftale mellem de lande, der har interesser i makrelfiskeriet i Nordatlanten, bl.a. EU, Norge, Færøerne og Island. Heri var Færøerne tildelt omkring 30.000 tons makrel. De senere år har makrellen imidlertid skiftet vandringsmønstre, og om sommeren findes makrellen nu i væsentlig større omfang end før i farvandene omkring Island og Færøerne. Årsagerne hertil er usikre, men forskere har peget på, at varmere havvand kan være årsag til, at makrellen nu søger mod nord.

Færøerne mener, at fordi makrellen nu findes i højere grad i deres farvande, så har de også ret til en større andel af den samlede kvote. Færøerne hæver deres kvote fra 5 pct. til 15 pct. og det er noget mere, end hvad EU og Norge synes er rimeligt.

Myndatekstur til myndina niðanfyri
Jan Maria er én ud af 34 pelagiske trawlere tilhørende PFA organisationen i EU, der fisker efter fisk nær overfladen såsom sild og makrel. Foto af Cris Toala Olivares
Føroyskir fiskimenn uttanlands

Vitja okkum á Facebook
LOGO

LOGOTÍÐINDABRÆV

Niðanfyri ber til at tekna seg fyri hald av tíðindabrævi frá felagnum:

  


Ynskja tygum ikki longur at fáa tíðindabræv, so ber til at brúka knappin strika omanfyri.